NaFu serier ungdom

2022 inbjuder Jämtland/Härjedalen, Medelpad och Ångermanland till det vi kallar för NaFu-serier för flickor och pojkar 15 och 16/17.

JHFF, MFF och ÅFF har tillsammans tittat på hur vi kan utveckla ungdomsfotbollen på 11 mot 11. Anledningen till detta är framförallt på 16 år och äldre där samtliga distrikt i vårt NaFu område har haft problem att få ihop lag till serier både på pojk och flicksidan. För oss i Ångermanland så var det många år sedan vi fick ihop en serie på nivån som för oss heter division 1, framförallt då på flicksidan. Detta har i sig inneburit ihopslagning ,ed division 2 som har ekomenderad ålder 15 år. Ingen av dessa gynnas av detta då det blir ojämnt motstånd för båda parter.

Därför har vi tagit fram det vi kallar för NaFu-serie 15 samt 16/17 för både flickor och pojkar. Detta i hopp om att få till serier på samtliga nivåer coh att spelarna får möta motstånd på sin nivå.

För 15 åringarna så börjar det med en lokal serie i grundserien på respektive distrikt. Efter detta lottas slutespelserier där man slår ihop lag från de 3 distrikten utifrån tabellplaceringar vilket gör att man fortfarande bör få jämnt motstånd men får prova på att möta lag från andra distrikt.

16/17 års serien körs direkt över samtliga 3 distrikt och över hela säsongen. Detta innebär från år 2 och framåt att de som deltar i denna serie har på hösten som 15 åring fått prova på motstånd från de andra distrikten.

Den största frågan blir naturligt ekonomi och resor. Men som distrikten ser ut idag så behöver inte resorna bli så mycket längre och medföra högre kostnader. Ser man till Härnösandslagen t.ex. så har de betydligt närmare till Sundsvall och Medelpad än de har till många av Ö-viks lagens arenor. Sedan kan man inte bortse från att för vissa lag så kan det medföra högre kostnader och längre resor. Dock svårt att förutspå då vi ingte vet vilka lag som kommer att delta. Men alternativet att inte kunna erbjuda en serie alls ser vi så klart som ett sämre alternativ.

Vår förhoppning är att detta kommer "att få fler att spela längre".

Mer information om serierna finner ni nedan i inbjudan.